Aktiviteter

November 2019

27 november. Föreläsning på Rotary i Stockholm.

20 november.  För fyra år sen bestämde vi oss här på IMT för att stärkta vårt barnfokus. Därför tog vi initiativ till att starta en särskild barnfond. Det gjorde vi rätt i. Idag fyller Fonden för barn i människohandel 4 år och sedan start har vi hjälpt många barn till bättre levnadsvillkor. Främst riktar sig barnfonden till barn vars mammor är eller varit utsatta för människohandel. Allt för att barnen ska slippa ”ärva” sina mödrars situation. Fonden för barn i människohandel har också en annan viktig uppgift. Nämligen att kasta ljus på en ofta bortglömd grupp barn i samhället.

Oktober 2019

Färöarna, den 10-13 oktober. Filmfestival som  uppmärksammar minoritetsgruppers problem i samhället. Årets tema var människohandel. Örjan Wallin, representerade IMT och föreläste lördagen den 12 okt.

September 2019

17 september. Föreläsning om människohandel på Läkare i världen. Föreläsare: IMTs styrelseledamot Carolina Wennerholm, expert på människohandel.

16 september. Föreläsning på Timmermansorden som under flera års tid stöttat vårt arbete.

Augusti 2019

Fredagen den 30 augusti  samlades ett trettiotal särskilt inbjudna deltagare från myndigheter och organisationer för att ta del av Dr Wanjiku Kaime Atterhögs forskning inom ramen för det EU-finansierade forskningsprojektet DESIrRe. För rapport och mer information. Kontakta: anneli.avelin@imtr.se

Arrangör: Plattformen Civila Sverige mot människohandel.   

Juni 2019

Seminarium. Barn i skuggan av människohandeln.

Torsdag 13 juni 2019 bjuder IMT in till halvdagskonferens på Ersta Konferens i Stockholm. Människohandeln pågår dygnet runt i Sverige. I skuggan av aktuella ärenden finns det ofta ett eller flera barn. Antingen kvar i hemländerna eller i Sverige. Vad vet vi om barnen och vad görs för att förbättra deras situation? Ta med dina kollegor och kom på ett seminarium med intressanta föreläsare. Medverkar gör bland andra Josephine Appelqvist och Anna Sander, grundare av Talita och Dr. Wanjiku Kaime Atterhög, Forskare, House of Plenty (tidigare Project Manager and Lead Reasearcher, DESIrRe Project, Uppsala Universitet). Presenterar IMT:s arbete gör Anneli Avelin, programchef och Claes Lyckner, senior projektledare.

För vem? Du som möter utsatta barn och unga. Du är yrkesverksam inom ideell sektor, myndighet eller näringsliv. Sjukvårdspersonal, god man, målsägandebiträde, åklagare, polis, handläggare Migrationsverket, socialtjänsten, socialjouren, Mikamottagning eller tjänsteman på annan myndighet. Du är engagerad i kyrkors sociala enheter, boenden, frivilligorganisationer eller barnrättsorganisationer.

Annie Lööf besöker IMT

”En fråga som kan få mig att koka av vrede på bara några sekunder är trafficking” skriver Annie Lööf, i samband med sitt besök hos oss på IMT tisdagen den 19 maj.  Tillsammans med Abir Al Sahlani och stab från Centerpartiet sågs vi under eftermiddagen för att samtala om människohandeln och dess brottsoffer. Vi lyfte särskilt fram barnens situation – barn som finns i skuggan av människohandeln. Centerpartiet vill satsa 45 miljoner ur EUs budget på arbete mot människohandel.

Maj 2019

Under hela våren 2019 pågår arbetet med att växla upp och sprida vår särskilda satsning Fonden för barn i människohandel. Den 22 och 23 maj besöker vi Karlstad och möter myndigheter och regionala aktörer från region Bergslagen. Satsningen genomförs med stöd från Drottning Silvias stiftelse – Care about the children. Tack vare detta stöd kan vi från och med 2019 hjälpa barn i hela landet. Vill du veta mer om satsningen? Kontakta anneli.avelin@imtr.se

April 2019

Under hela våren 2019 pågår arbetet med att växla upp och sprida vår särskilda satsning Fonden för barn i människohandel. Den  16 och 17 april besöker vi Malmö och möter myndigheter och regionala aktörer från region Syd. Satsningen genomförs med stöd från Drottning Silvias stiftelse – Care about the children. Tack vare detta stöd kan vi från och med 2019 hjälpa barn i hela landet.

Mars 2019

Under hela våren 2019 pågår arbetet med att växla upp och sprida vår särskilda satsning Fonden för barn i människohandel. Först ut är region Nord. Den 26 mars besöker vi Umeå och möter myndigheter och regionala aktörer från hela region Nord. Satsningen genomförs med stöd från Drottning Silvias stiftelse – Care about the children. Tack vare detta stöd kan vi från och med 2019 hjälpa barn i hela landet.

Drottning Silvias Stiftelse – Care about the Children stödjer oss.

Mars 2019. Fonden för barn i människohandel får ekonomiskt stöd av Drottning Silvias Stiftelse – Care about the children. Stödet är öronmärkt för Fonden för barn i människohandel och ska särskilt gå till att öka vårt engagemang och att sprida fondens arbete till fler delar av landet. I praktiken betyder det att vi ges möjlighet att projektanställa en person som kan lägga en stor del av sin tid på det viktiga arbetet att nå ut till fler hjälpbehövande.

Genom vårt arbete med de som på olika sätt utsatts för trafficking, såg vi att behovet av att stötta just barnen var mycket stort. Med detta och FNs barnkonvention som grund startade vi Fonden för barn i människohandel för snart fyra år sedan. Insatserna för barn hänger nästan alltid ihop med att föräldrarna, ofta en mamma, får stöd från oss eller deltar i IMTs program. Här är några exempel på vad fonden kan bidra till:

Grundläggande insatser som t ex barnkläder, barnsaker, barnutrustning, förskoleavgift.
Säkerhet, skydd och rättigheter t ex advokatstöd, förflyttning och skyddat boende.
Barns rätt till lek och fritid t ex simning, fotboll, cykling, leksaker.
Guldkant som t ex en rolig sommarlovsvecka, en rolig dag tillsammans.

Mamma och barn, att fira sin födelsedag eller ett bidrag till julklapp.

Vi vill rikta ett varmt tack till HM Drottning Silvias Stiftelse – Care about the children och verksamhetschef Susanne Carlzon som helhjärtat engagerat sig i de frågor som rör barn i trafficking.

Januari 2019.

GOTT NYTT ÅR önskar vi er alla. Nu kliver vi in i ett nytt år redo att hjälpa fler barn, unga och vuxna i människohandel. Det kan vi göra tack vare alla som hjälpte oss i vårt arbete 2018. Under 2019 kommer vi att ha ett särskilt fokus på att sprida och växla upp vårt arbete så att vi når fler barn och unga i Sverige.

25 november 2018.

LEDIG PRAKTIKPLATS STUDENT. Nu har vi en ledig praktikplats inför vårterminen 2019. Du som är student och vill få en direkt inblick i hur det är att arbeta med människohandel och fokus barn. Sök din praktik hos oss. Du kommer att ingå i vår särskilda satsning ”Bättre och ökat stöd till barn i människohandel”. Annons och mer information på globalportalen.org/praktik. Ansökan med CV och kort brev till anneli.avelin@imtr.se senast 15 december. Vi ser fram emot din ansökan och hälsar dig välkommen till oss.  Frågor och kontakt ring: 073-073 75 01.

20 november 2018

För tre år sen bestämde vi oss här på IMT för att stärkta vårt barnfokus. Därför tog vi initiativ till att starta en särskild barnfond. Det gjorde vi rätt i. Idag fyller Fonden för barn i människohandel 3 år och sedan start har vi hjälpt många barn till bättre levnadsvillkor. Främst riktar sig barnfonden till barn vars mammor är eller varit utsatta för människohandel. Allt för att barnen ska slippa ”ärva” sina mödrars situation. Fonden för barn i människohandel har också en annan viktig uppgift. Nämligen att kasta ljus på en ofta bortglömd grupp barn i samhället.

September 2018

VOLONTÄR SÖKES. Nu behöver IMT förstärka vårt team med 1-2 medarbetare som hjälper oss på volontär basis. Som volontär vill du vara med och kämpa för att vår verksamhet skall bli ännu bättre. Du ställer dig bakom vår verksamhetsidé och vill bidra med konstruktivt arbete för att fler barn, unga och vuxna ska kunna ta sig ur ett liv i människohandel. Din insats öppnar dörren för oss att tillsammans kunna göra ett bättre jobb. Du kommer med i ett team som har mer än 15 års samlad erfarenhet av att arbeta mot människohandel och stödja dess brottsoffer. Vi har Sverige som verksamhetsfält men hela tiden med internationell utblick. Läs mer om våra utlysningar under fliken OM OSS.

Maj 2018.

GÖTEBORG. Under hösten 2017 och våren 2018 har vi haft särskilt fokus på region Göteborg och barn eller unga i människohandel. Vi har träffat organisationer, myndigheter och andra viktiga aktörer som möter barn i utsatthet. Vi har ordnat seminarium och framför allt gjort olika stödinsatser för barn och unga som antingen själva fallit offer för människohandel eller barn som har en förälder som är eller varit utsatt. För mer information. Kontakta Anneli Avelin på anneli.avelin@imtr.se

April 2018

STÖDKONSERT. Det blev en magisk kväll med sång, musik och glädje i Klara Kyrka i Stockholm den 15 april. Blossom Tainton, Kajsa Ernst, kören One Voice, Elise ”Ängeln på Malmskillnadsgatan” och alla besökare – tack vare er kan vi hjälpa ännu fler. Särskilt tack till Yngve med kollegor på YMR som tog initiativ och som med tillsammans med One Voice och Staar Sound arrangerade en fantastisk kväll.

15 april 2018

STÖDKONSERT. Söndagen den 15 april 2018 bjuder vi in till en kväll i Klara kyrka (Stockholm) full av glädje, värme och en massa härlig musik. Detta tillsammans med Blossom Tainton och soul- och gospelkören One Voice. Allt överskott går till vårt arbete med att stödja brottsoffer för människohandel. Kvällens konferencier är skådespelerskan och guldbaggevinnaren Kajsa Ernst.

3 januari 2018

GOTT NYTT ÅR önskar vi er alla. Nu kliver vi in i ett nytt år redo att hjälpa fler barn, unga och vuxna i människohandel. Det kan vi göra tack vare alla som hjälpte oss i vårt arbete 2017. Ett särskilt tack ger vi just idag till vår pro bono byrå YMR som avslutade vårt insamlingsår genom att sälja chockhöjda trisslotter. 20 kr av varje såld lott gick direkt till vårt arbete.  För varje lott lade dessutom YMR till ytterligare 20 kr. Bra gjort och tack till alla som bidragit.

20 November 2017

FÖDELSEDAG. Fonden för barn i människohandel fyller två år idag.

Idag på barnkonventionens födelsedag fyller Fonden för barn i människohandel två år. Sedan start har vi hjälpt många barn och unga i människohandel med olika insatser för att skapa en tryggare barndom och bättre levnadsvillkor. Advokatstöd, boendebidrag och guldkant är några av de aktiviteter som betalats ut ur fonden. Lagom till födelsedagen har vi också fått besked om att en stiftelse vill skänka 100 000 kr till vår särskilda ”barnaplånbok”. Det betyder att vi omgående kan hjälpa fler barn som behöver stöd från oss.

26 oktober 2017.

SEMINARIUM.  Sverige 2017. Människohandel i Göteborg. Välkommen till ett angeläget informations- och dialogseminarium om människohandel i Göteborg.

 Torsdagen den 26 oktober 12.30 -16.30.

Medverkande. Caroline Casco, Räddningsmissionen, Dr. Wanjiku Kaime Atterhög, Project Manager. Uppsala Universitet och Anneli Avelin, IMT.

För vem? Du som möter utsatta barn, unga och vuxna. Du är yrkesverksam inom ideell sektor, myndighet eller näringsliv. God man, målsägandebiträde, åklagare, polis, handläggare på Mikamottagningar, socialtjänst och migrationsverk, sjukvårdspersonal och andra myndigheters tjänstemän. Du är engagerad i kyrkors sociala enheter, frivilligorganisationer eller barnrättsorganisationer. Arrangeras av Räddningsmissionen i Göteborg, Forskningsprojektet DESIrE, Uppsala Universitet och IMT insamlingsstiftelsen mot trafficking.

Frågor och anmälan; caroline.casco@raddningsmissionen.se.

Sommaren 2017

SÄRSKILD SATSNING Sverige 2017-2020. Bättre och ökat stöd till barn och unga i människohandel. Region Göteborg.

Vi ser allt fler barn i människohandel som behöver vår hjälp. Med stöd från Göteborgs stads fonder och stiftelser inleder vi därför en särskild satsning på Göteborg med omnejd. Målsättningen är att hjälpa minst 10 barn årligen till bättre levnadsvillkor och ett liv utan människohandel. Till denna grupp räknar vi också med barn vars mammor är eller varit i trafficking. Vi är glada över att kunna göra denna viktiga satsning. Det handlar om psykosocialt stöd, barnsaker, kläder, guldkant, barns lek och fritid, ett meningsfullt sommar- och vinterlov eller att få fira sin födelsedag. Men också insatser som advokatstöd, skyddat boende och passhandlingar.

Bedömningen av varje enskild insats styrks av ett ombud, oftast socialtjänsteman, Mika-mottagningarna, boenden, målsägandebiträde, vårdpersonal, frivilligorganisation.

För mer information om satsningen kontakta anneli.avelin@imtr.se

Våren 2017

April och maj 

Barn och unga i människohandel är en särskilt utsatt grupp. Vi har under årens lopp hjälpt både små och stora barn med viktiga insatser. Framför allt har vi stöttat mammor som är eller varit utsatta för människohandel, och deras barn. Under hela 2017 har vi fått särskilda medel som ska gå till barn och unga. Upptagningsområde Stockholmsregionen. Vi välkomnar därför ansökningar som rör barn och unga i människohandel eller barn till utsatta föräldrar. Ansökningsblanketter och anvisningar hittar du under fliken Ansök här. Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer. 

Januari

IMT börjar året med goda nyheter:

Vi har glädjen att meddela tillskott i hjälpkassan! Med ekonomiska bidrag från Gålöstiftelsen, Lush Charity Pot, Jane och Dan Olssons Stiftelse med flera så kan året inte börja bättre. Det finns så mycket att göra och då antalet personer som faller offer för trafficking inte ser ut att minska så är behovet av det direkta arbetet IMT gör i Sverige i stort behov av aktivt arbete.

29 januari. Söndagen den 29 januari sänds ett inslaget i Ekot där vi rapporterar om barn som har föräldrar som utsatts för människohandel. Vi kallar dem barnen ”här och där”. Det är barn som är svåra att fånga upp men som lever under mycket svåra uppväxtvillkor. Varje situation ser olika ut men det kan handla om barn som lämnas hos en hallick, är med på en smutsig bordell eller i bilen där den sexuella tjänsten utförs. De flesta utsätts i sina hemländer men det förekommer att barn befinner sig i dåliga miljöer även i Sverige. IMT har sedan start hjälpt både mammor och barn.

För att lyssna på programmet klicka nedan:

Hösten 2016

Oktober

Vårt armband finns från och med oktober att köpa i butiken Behagligt på Södermalm i Stockholm. Vi har turen att få armbanden sålda i butik då det inte längre går att beställa via vår webbshop.

September

I oktober var pengarna på väg att ta slut. Mammor, pappor, ungdomar och barn som utsatts för människohandel riskerade att stå utan stöd från oss. De behöver advokatstöd, skydd, tryggt boende, mat och andra insatser. Vi behöver omgående och kontinuerligt just ditt engagemang. Det mest effektiva sättet att hjälpa till är att bli månadsgivare. Bestäm dig nu. Det tar bara 5 minuter. 100, 200 eller 300 kronor per månad blir viktiga pengar i vårt arbete för barn, unga och vuxna i trafficking. Eller sätt in en valfri gåva på bankgiro 307-0372. Just din hjälp kan vara avgörande för familjer och barn som annars riskerar att åter hamna i människohandel.

Våren 2016

LUSH säljer världens bästa handkräm. Det tycker vi i alla fall. Tack vare handkrämen har IMT fått 100 000 kronor till vårt arbete med barn i människohandel.

Hösten 2015

December

SVD Debatt. Den 13:e december skriver IMT tillsammans med Karin Gyllenring, advokat och delägare i Stockholms Asylbyrå och Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg om den ökade risken för människohandel i och med flyktingsituationen. Det finns mycket som behöver göras för att säkra framförallt barn och ungas situation. Det är viktigt inte minst med tanke på IMTs nya satsning på barnfonden och den rapport som Länsstyrelsen Stockholm nyss släppt.

Läs IMTs debattinlägg HÄR

November

20 november, på självaste barnkonventionens födelsedag, invigde vi Fonden för barn i människohandel. Det är vår alldeles särskilda barnplånbok som ska tillgodose behoven hos de barn vi möter. Det är barn som själva varit offer för människohandel eller barn vars föräldrar som tidigare utsatts för människohandel.

Oktober

EUs Anti Trafficking Coordinator Myria Vassiladou möter IMT och andra civila organisationer i Sverige för samtal om människohandel och om vilka förändringar som krävs för att förbättra situationen för de som drabbas. Vi fick tillfälle att berätta om vårt arbete och lyfta fram vårt nya fokusområde: barn ”brottsoffer i andra led”.

Myria leder EUs arbete mot ökat samarbete och samverkan mellan EUs institutioner, aktörer och medlemsstater. Hon är också ytterst ansvarig för arbete med att implementera ”EU Strategy towards the Eradication of Trafficking in Human Beings (2012-2016)”. Se bild till höger i rutorna.

Sommaren 2015

28 juni – 5 juli finns vi på plats i Visby för Almedalsveckan!

April 2015

Den 16:e april och 23:e april välkomnar vi elever från Klara Södra Gymnasium till oss på IMT på studiebesök. Under besöket kommer vi att informera om vår verksamhet samt prata om trafficking kopplat till mansnormer. Intresserad av nått liknande? Hör av er till sanna.larsson@imtr.se så kan vi gemensamt ta fram ett upplägg som passar just Er!

April och maj 2015 har vi visat upp vårt fina armband Not for Sale genom en kampanj på våra sociala medier under namnet @NotforSaleIMT. Ni hittar några av de personer som står tillsammans med oss i vårt arbete mot människohandeln på Instagram-kontot @NotforSaleIMT. Allt överskott från kampanjen går direkt till olika insatser för att hjälpa brottsoffer för människohandel att återta makten över sina egna liv. Under fliken högst upp på sidan Not for Sale, kan ni fortfarande köpa armband och stötta oss.

Instagram

Mars 2015

23-24 mars. Länsstyrelsen i Stockholm bjuder in till Nationell konferens om människohandel och sexuell exploatering. Myndigheter, organisationer, frivilligorganisationer, politiker och tjänstemän som arbetar mot människohandel och sexuell exploatering kommer att samlas under samma tak under två dagar för att få ökad kunskap och bättre verktyg i arbetet mot människohandel. Samtidigt får vi chansen att utveckla kunskapsutbytet med andra aktörer som jobbar inom området. Klicka här  för mer information.

5 mars. 10.00-17.00. INTERNATIONELLA KVINNODAGEN. Tillsammans med UN Women och  Åttondemarsnätverket är vi med och uppmärksammar Internationella Kvinnodagen 2015. Eventet hålls på Fryshuset i Stockholm under temat ”Rätten till min kropp” och är öppet för alla. Välkomna till IMT:s seminarium klockan 15.30 som ger en lägesrapport om arbetet med att stödja brottsoffer för människohandel i Sverige. Läs mer om eventet och övriga deltagare här.

November 2014

26 november. FRUKOSTSEMINARIUM PÅ CAFÉ MUGGEN. Barnkonventionen fyller 25 år 2014. Samtidigt finns barn och unga i Sverige som utsätts för människohandel. Medverkande: Claes-Göran Widlund, Vice ordförande, Gålöstiftelsen, Madeleine Sundell, Barnrättsjurist, Frälsningsarmén, Anneli Avelin, Beteendevetare, IMT Insamlingsstiftelsen mot trafficking.

Juni 2014

4 juni. IMT har tilldelats 100 000 kronor av stiftelsen Framtiden i Stockholms län. Under högtidliga former i Berwaldhallen fick IMT mottaga stipendiet av Stockholms landshövding Chris Heister. Stipendiet skall användas till att utveckla socialt arbete.

Våren 2014

Maj, IMT besöker Rumänien. Medverkar i konferens och besöker skolor med barn i olika åldrar i staden Oradea.

8 mars. INTERNATIONELLA KVINNODAGEN. Fryshuset i Stockholm. Arrangör UN Women nationell kommitté Sverige. 13.30-14.15. Seminarium. IMT  i samarbete med Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt Stockholm 2014. Mammor, barn och unga utsatta för människohandel
I Stockholm och resten av landet. Ofta rör det sig om mammor och barn som antingen lämnar sina barn kvar i hemlandet eller där barnen växer upp där det finns plats, på bordeller eller hemma hos hallickarna. Hur gör IMT för att hjälpa och ge stöd? Anna Maria Corazza Bildt är Europaparlamentariker (M) och kommer prata om hur man på EU-nivå arbetar med att bekämpa trafficking.

14 februari. ALLA HJÄRTANS DAGSFIKA för särskilt inbjudna nätverk, samarbetspartner och gåvogivare.

UTBILDNING, JOBB OCH STARTA EGET. Vägen ut ur människohandel för mammor, pappor och unga i Sverige? 2014 startar ett arbete där IMT möjliggör vägar till egenförsörjning för unga mammor och pappor utsatta för människohandel i Sverige. Vi skapar en bank med olika alternativ såsom rådgivning och mentorskap, praktiska kurser, utbildningsstipendier, praktikplatser, jobb, starta eget. Dessutom ingår ett antal stödfunktioner så som språkstöd, läxhjälp och samtalsstöd. Barnens behov ingår som en självklar del i arbetet. Projektet pågår i tre år och skall sedan permanentas. Arbetet skall vara konkret och förväntas leda till att föräldrar eller blivande föräldrar får möjlighet till ett bättre liv både för sig själva och sina barn. Projektet genomförs med stöd från Ratos, Gålöstiftelsen, Bonniers familjestiftelse och andra gåvogivare.

2013

Juni, FÖRDJUPNINGSSEMINARIUM om trafficking. MAMMOR, BARN OCH UNGA UTSATTA FÖR MÄNNISKOHANDEL. Särskilt inbjudna aktörer (organisationer, kyrkor och hjälpverksamheter) och yrkesgrupper (målsägandebiträden, psykologer, kuratorer, vårdpersonal, gode män, präster, diakoner, föreståndare och personal inom social verksamhet) som kommer eller kan ha kommit i kontakt med individer utsatta för människohandel.

10 april. UTSTÄLLNING OM TRAFFICKING öppnar i Kungsör. IMT har bidragit med att låna ut konstverk till utställningen. Invigningen uppmärksammades bland annat i Tvärsnytt (SVT), TV4 lokala nyheter Västmanland, Magasin 27 och Bergslagsposten.

STUDIEBESÖK av Män för Jämställdhet och ett center i Lettland som arbetar med brottsoffer för trafficking. Hur ska vi bättre kunna stödja brottsoffer och samarbeta kring skyddsbehov?

22 mars. FRUKOSTSEMINARIUM på café Muggen i Stockholm om människohandel – för speciellt inbjudna deltagare.

14 mars. STUDIEBESÖK av Parlamentarians Against Trafficking samt Foundation Against Trafficking, Storbrittanien. Ett välkommet besök med möjlighet till information och utbyte av erfarenheter.

Januari, Stockholm,  ”MAMMOR, BARN OCH UNGA UTSATTA FÖR MÄNNISKOHANDEL” förlängs tack vara fortsatt stöd från Gålöstiftelsen. Under 2013 arrangerar vi fler seminarier som i första hand vänder sig till andra organisationer och olika yrkesgrupper som vi tror kan komma i kontakt med målgruppen.

BARN UTSATTA FÖR MÄNNISKOHANDEL – en nationell kartläggning släpptes i mitten av november 2012. Kartläggningen är genomförd av Länsstyrelsen i Stockholm. Den sätter ljus på barnens situation. Rapporten har dock inte kartlagt  den grupp barn som är medföljande barn till mammor (eller pappor) som är eller misstänks vara utsatta för människohandel. -Vi ser att det finns stora behov även hos de här barnen som vi kallar brottsoffer i ”andra led”. Vi vet att det finns behov av utbildning och andra vägar till egenförsörjning. Kan vi hjälpa en mamma eller pappa så har vi också hjälpt barnen, fortsätter Anneli Avelin.

Hösten 2012

SEMINARIER. Stockholm 2012. Mammor, barn och unga utsatta för människohandel. Har du kommit i kontakt med barn, unga eller föräldrar som är eller kan ha varit utsatta för människohandel? Eller vet du någon annan i ditt professionella nätverk som kan ha gjort det? Vi vet att denna utsatta grupp möter anställda och frivilliga i kyrkan, olika hjälpverksamheter, målsägandebiträden, kuratorer, präster, natthärbärgen, kvinnojourer, fältarbetare. Som en del av projektet Stockholm 2012. Mammor, barn och unga utsatta för människohandel genomförs under 2012 flera seminarier på temat människohandel. Vill du veta mer? Kontakta Anneli Avelin, projektledare. anneli.avelin@imtr.se

2011-2012

Med stöd från Gålöstiftelsen genomförs projektet ”Stockholm 2012. Mammor, barn och unga utsatta för människohandel”. Projektet går ut på att utbilda, upplysa och informera alla de aktörer som inte dagligen arbetar med frågan men som ändå kan ha kommit i kontakt med personer som är utsatta för människohandel.  Det kan handla om kyrkor, boenden, målsägandebiträden. IMT ser ett stort behov av att utveckla detta arbete till att omfatta hela Sverige. Projektledare Anneli Avelin.

2010

KARTLÄGGNING AV NÄRINGSLIVETS ARBETE MOT MÄNNISKOHANDEL. Ett arbete med att undersöka hur näringslivet berörs av människohandel. Tjugo företag intervjuades och projektet visade bland annat att intresset för dessa frågor är stort men att det behövs mer kunskap och kompetens. Projektet ”Socialt stöd i återvändandeprocessen till kvinnor/män/flickor/pojkar -brottsoffer för människohandel. En översyn av näringslivets  insatser i Sverige” genomfördes med stöd från Länsstyrelsen i Stockholm och inom ramen för regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål (2007/08:167).  Projektledare Anneli Avelin

MANIFESTATION MOT MÄNNISKOHANDEL. Lördagen den 20 mars genomfördes en manifestation mot människohandel på Medborgarplatsen i Stockholm. Upp emot tusen besökare och förbipasserande uppskattas ha tagit del av programmet med sång, musik, dans och intervjuer. IMT tog emot en gåva som ska gå till brottsoffer för trafficking.  Arrangörer: Ekumeniska nätverket.

2009

UTSTÄLLNINGEN TRAFFICKING ÖPPNADE PÅ ETNOGRAFISKA MUSEET I STOCKHOLM. Uppmärksammad av TV4 Morgon som bland annat gjorde ett reportage om Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine besök på utställningen. Kampanjen ”Vad kostar en människa” genomfördes samtidigt. Pins med olika valörer 20:-, 60:-, 500:- eller 1000:-  såldes på Etnografiska museet. Summan på den pin man valde att köpa gick  oavkortat till IMT Insamlingsstiftelsen mot trafficking. Affischer på temat ”Vad kostar en människa” syntes över hela Stockholm. Kampanjen tilldelades en 50-wattare i kategorin samhällsreklam i reklamtävlingen 100-wattaren. Fakta: Utställningen trafficking producerades inom ramen för Samverkan mot trafficking. Producent Bianca Leidi, Världskulturmuseet i Göteborg och dessutom styrelseledamot i IMT.

2008-2010

IMT  utvecklar verksamheten och delar kontinuerligt ut stöd till brottsoffer.

Konstnärerna Jill Renee South och Deborah South har donerat sex konstverk till IMT Insamlingsstiftelsen mot trafficking. Konstverken har tidigare visats på Världskulturmuseets utställning trafficking under tiden september 2006 till mars 2008.

NOT FOR SALE. I samband med att IMT startade så tillverkades halsbandet Not for Sale.  Smycket säljs i över 1000 exemplar och ger tiotusentals kronor till vårt arbete.

2007-2008

SAMVERKAN MOT TRAFFICKING avslutas och fasas ut 2007/2008. Samtidigt tar Samverkan mot trafficking initiativ till att starta Insamlingsstiftelsen samverkan mot trafficking, som senare kom att få ett något kortare namn; IMT Insamlingsstiftelsen mot trafficking. Redan 2008 börjar stöd till traffickingutsatta att delas ut.